Характери

Изкуството да импровизираш

Posted On
Posted By Character

Да я владееш е безценно умение. Буквално може да те изведе от всяка неудобна ситуация, да ти подсигури успех и висока оценка на извършената работа. Може да ти помогне да “избуташ” даден изпит или задача, за които дори не си си направил труда да се подготвиш.  Ще те спаси, когато е напечено. Ще ти отвори нова врата, когато всички други са затворени…

urlКоя е тя ли? Импровизацията! В моето съзнание да владееш изкуството на импровизацията е неизменно свързано с постоянното усъвършенстване и жънене на успехи. Мога да ви убедя в правотата си, ако случайно се съмняване. Представете си следната ситуация… Някъде живее студент. Той е от онези дейните, които се занимават с много неща едновременно. Посещава лекции, ходи на работа и излиза с приятели. Съответно ресурсът му “време” е значително по-ограничен, а за една от дисциплините в университета трябва да напише курсова работа. Само че темата не му е интересна и професорът малко му лази по нервите. Вместо студентът да си трови живота седмици наред, решава да импровизира! Взема си някоя по-стара курсова работа или заема такава от приятел, която е писана при друг преподавател… и я преправя – майсторски, обстойно и чрез изкуството на импровизация. Спестява си време, нерви и усилия!

Това е само примерна ситуация. Импровизацията може да ви помогне във всяко едно отношение. Тя е показател за креативност, бърза мисъл, начетеност, умение за правилно реагиране в напечени ситуации и какво ли още не. Благодарение на нея лесно можете да превъзмогнете сценична треска или страх/притеснение от говорене пред много хора.

Шефът ви пита къде е онази фактура? Кажете, че снощи сте работили от вкъщи и сте я забравили на бюрото си там, след което потърсете къде се е дянала наистина. Поканени сте на семейна вечеря, на която не желаете да присъствате? Дали пък случайно точно на този ден не ви предстои бизнес среща или имате друга спешна работа? Налага ви се да се измъкнете от офиса? Не е толкова трудно, просто ставате и излизате – ако никой не ви поиска обяснение, не го давайте. Или най-страшното: имате презентация? Съветът ми е да запомните няколко цифри и факти, около които да се въртите, докато времето ви изтече. А ако ви изпитват в училище или университета? Дори да не знаете точния отговор на зададения въпрос, със сигурност имате поне бегла представа за нещо друго по темата – увъртайте около него. Най-важното е да не спирате да говорите, защото тишината подтиква към въпроси и създава дискомфорт.

В интерес на истината импровизацията никак не е лесна. Затова тя е истинско изкуство. Изисква опит, тренировки, богата обща култура, старание и самоувереност. Овладеете ли я веднъж обаче, ще ви е от полза цял живот.

Google+ Comments

Related Post