Характери

В някои страни просто не се пита!

Posted On
Posted By Character

Отивате на интервю за работа и ви питат:HS2434

“На колко години сте?

Женен/Омъжена ли сте?

Имате ли деца?

Българин ли сте?

Колко години сте работили?

Имате ли криминално досие?

Пиете ли?”

Може подобни въпроси да ви се струват съвсем нормални. Във вашите очи бъдещите работодатели желаят да разберат бихте ли отделяли достатъчно време на задълженията си, дали ще сте ангажирани след официалното работно време, дали ще се впишете в колектива, способни ли сте според трудовия ви стаж и най-вериятно накрая преценяват дали имате неприятни пороци, които биха попречили задълженията ви. Знаейки това някои жени са склонни да лъжат, че нямат сериозна връзка или че не смятат да се омъжват или да имат деца скоро, надявайки се да увеличат шанса си да бъдат назначени.

Това, което не знаете е, че в много западни страни такива въпроси за интервю за работа са строго забранени! Според някои местни законодателства в Америкаските щати, Германия, Англия и дори Русия, не бива да се смесва личния с професионалния живот, освен това подобни питанки са признак на дискриминация. Дали имате или нямате брак и деца, дали пиете и пушите извън работно време, вашата етническа принадлежност и криминалното ви досие не трябва да са тема на обсъждане на работното ви място. В офиса, екипът и работодателите ви по закон трябва да се интересуват само от вашите способности.

По тази причина повечето западни работодатели преглеждат важните данни от биографията, която предварително сте подготвили и изпратили, а на беседването проверяват с интересни логически въпроси способността ви да мислите бързо и асоциативно, могат да ви накарат да направите малко показно и накрая ще ви дадат думата да им докажете, че сте достатъчно мотивирани да заемете вакантния пост във фирмата им.

Самата аз мисля, че така е редно да се случва и в България. За жалост много малко са местата, където интервюто за работа протича по интелигентен и не накърняващ достойнството на кандидата начин.

Google+ Comments

Related Post