Характери

8 планети, 8 римски божества

Posted On
Posted By Character

Първо, всеки съвременен човек знае, че в Слънчевата система имаме 8 (до скоро 9) планети, чиито имена (дали?) принадлежат на богове от древноримския пантеон. Второ, известно е, че древногръцката и римската митология неизменно си приличат, но имената но божествата им се различават. Днес ще обединя тези две теми и ще ви разкажа по нещо за бога, чието име носят планетите в нашата система.

512275631Меркурий е римският еквивалент на бог Хермес. Той е пратеникът на боговете, известен със своите крилати сандали. Покровител е на бегачите, търговците и крадците. Интересно е, че още древните гърци са наблюдавали Меркурий от Земята. Считали са обаче, че при изгрев той е една планета, която кръстили Аполон, а при залез е втора планета, която кръстили Хермес. Питагор е първият, който развенчал това твърдение.

Венера е богинята на любовта и красотата в Древен Рим. Нейният древногръцки еквивалент е Афродита. Описвана е като най-красивата и често суетна жена. Омъжена е за бога-ковач Вулкан (или Хефест), но често му изневерявала и особено с Марс (Арес).

Марс между другото е бога на войната. Четвъртата по отдалеченост от Слънцето планета вероятно е кръстена на него поради червения си цвят. Тя има два естествени спътника, които носят имената на двама от синовете на Арес и Афродита. Става дума за Фобос, бог на страха, и Деймос, бога на ужаса.

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и затова е кръстена на най-велия бог в римския пантеон. Негов еквивалент е гръмовержеца Зевс. Планетата има 63 естествени спътника, сред които най-известни са 4. Ганимед е най-големият сред тях и носи името на най-красивия между смъртните, син на троянския цар Трос и нимфата Калироя. Калисто е втория по големина спътник на Юпитер, кръстен на едно от любовниците на Зевс. Такива били и другите две, Европа и Йо.

Сатурн е единствената планета, чието име в древногръцката митология съответства на титан, а не на бог. Става дума за Кронос, бащата на Зевс, Посейдон, Хадес, Хера, Деметра, Хестия (и вероятно Афродита). Планетата Сатурн е тази с най-много спътници в Слънчевата система – 60 известни до момента, най-голям сред които е Титан.

Уран е бог на Небето, мъж на богинята на земята, Гея. Той е върховно божество, роден е от самия Хаос и е над всички останало. Има 27 спътника, най-известни сред които са Миранда, Ариел, Умбриел, Титания и Оберон.

Нептун е римският еквивалент на бога на моретата Посейдон. Има 14 естествени спътника, най-голям сред които е Тритон.

Плутон, въпреки че вече не е планета, заслужава да я споменем, защото носи името на третия брат на Юпитер и Нептун. Става дума за бога на подземните царства, древногръцкия Хадес. Естествените му спътници са Харон и Стикс (на името на лодкаря и реката в подземния свят), Никта (богинята на нощта), Хидра и Цербер (като митичните  чудовища).

Google+ Comments

Related Post