Характери

Идеалите за мъжка и женска красота

Posted On
Posted By Character

E-fits show 'most beautiful faces'Ако има нещо, което времето не може да рамкира, то това са идеалите за мъжка и женска красота. Замислих се за за това днес след като прегледах колко мейкинга има филмът “Гордост и предразсъдъци” за последните 50 години. Направи ми впечатление, че не само качеството на продукцията се променя, което е неизбежно, но и визията на героите отговаря идеално на десетилетието, през което е направена екранизацията. От къдравите и изрядни, с благороднически тънки черти Елизабет Бенет и Мистър Дарси, с течение на времето те стават с по-мек външен вид, заоблени лица с меки форми, прави коси, по-неглиже, с по-небрежен вид.

Женската и мъжката красота са субективни понятия и продукт на своето време, географска ширина и традиции в обществото. За пример ще дам страна като Англия, където хората са крайно любопитни в това отношение. Външният вид там е особено значим, тъй като е възприет като медия на отделната личност и мерител за приличие. В един много дълъг период от време през средните векове за красива жена и мъж са смятани високите русокоси хора. Жената е трябвало да има дълга коса, да е с малко лице, излъчващо наивност и доброта. Мъжът – светъл рицар, изтънчен и силен, със закрилнически израз на лицето. През викторианството прилежната жена и благородникът са били изтъквани като образци. Високи стегнати прически за дамите, а за мъжете дълги бакенбаерди и къдрици. Овални, изопнати лица с фини черти. Днес може да се провери колко много са се променили представите за красота. Поради редица причини брюнетката е изместила блондинката. Поне в Англия. Можете да видите последните изследвания по проект с ръководител д-р Крис Соломан и какво по-точно мислят британците по въпроса с красотата ТУК. Жената има по-остро и сексапилно изражение – типичната еманципирана жена, докато мъжът е по-атрактивен с по-нежни черти, които да го правят по-достъпен…

За най-красиви лица на десетилетието са обявени актрисите Скарлет Йохансон и Натали Портман, а за мъже – Крис Хемсуърт и Дейвид Ганди. За жените не зная,  но с мъжете британците определено смятам, че са уцелили десетката.

Google+ Comments

Related Post