Характери

Да се отървем от собствените навици, които не харесваме

Posted On
Posted By Character

Всеки човек има нещо, което не харесва у себе си. При жените това най-често е свързано с външния им вид и желанието им да бъдат по-красиви. При мъжете… не знам, може би някой от тях ще каже 🙂

Въпросът е, че всеки от нас има моменти, когато се дразни на себе си. Ето, давам ви един приятел за пример. Уж не е геймър, уж е успял млад мъж, а на скоро се вманиачи пак по компютърните игри и ми се оплаква, че заради тях си лягал втора вечер подред в 3 през нощта. Няма лошо да го прави в петък или събота вечер, но не и през делничните дни, когато започва работа в 8:30 ч. При това положение едва ли е в най-добрата си форма на работното място след едва 5 часа сън. Хубавото при моя приятел е, че напълно осъзнава кой е източникът на проблема му и знаете ли какво направи съвсем на скоро? Деинсталира си въпросната компютърна игра, за да не се изкушава да си я пусне отново! За тази си постъпка аз го награждавам с голямо Браво! Сигурна съм, че вече е доста по-пълноценен на работа и се наспива по-добре.

Мисля, че примерът му е удачен за това как се е отърсил от един свой лош навик.

worried woman biting her nailsАко и вас нещо ви изкушава до степен да си вредите, мисля, че е добре също да се замислите по въпроса. Неприятното е, че навиците по принцип са дълбоко заложени у нас и за да се отърсим от тях, ни е необходима силна воля.

Затова за много хора е трудно да откажат цигарите например и всеки открива различни причина, когато реши да го направи. Едни хора се опитват да живеят по-здравословно, други искат по-бели зъби, трети да са по-атрактивни за половинката и т.н. Много навици, имаме от които бихме искали да се откажем. Аз например често си хапя устните и единственото ми решение за този проблем е винаги да имам под ръка балсам за устни, за да ги омекоти и да не ме дразнят. Други хора пък си гризат ноктите, имат вечния навик да закъсняват, да забравят, да злоупотребяват с това или онова и т.н.

Ключът към преодоляването на навик, който ни дразни, е, първо, да осъзнаем кое е нещото у нас, което желаем да преустановим. Второ, да решим кои са външните фактори, които ще ни помогнат в тази насока. Трето, да се вземем в ръце и да се мотивираме сами. Защото всичко, което вършим, го правим за себе си, а не за някой друг!

Google+ Comments

Related Post