Характери

КТБ, дали клиентите са ви скъпи?

Posted On
Posted By Character

katebeНапоследък медиите са засипани от материали за Кооперативна търговска банка /КТБ/. Покрай последните събития смутът в обществото ми се струва съвсем оправдан.Няма спор, че когато свържем двете думи „банка? и „съмнение? се получава много неприятна комбинация.Тъй като темата лично ме засяга, не мога да не взема отношение по въпроса.

Помните ли какво правихме едно време? Криехме парите си по шкафове, между книги, под дюшеци, а някои дори се шегуват, че са затваряли буркани. Истина или закачка, подобни практики са отживелица. Отдавна правим вложения и депозираме спестяванията си в банки. Но става лошо, ако банката измени на лоялността си и престане да отговяра на нужните на клиентите. За сметка на това продължава да се реклама с крещящи лозунги и заблуждаващи обещания.

КТБ е абсолютен пример за нещата, за които ви говоря. Когато клиентите й бяха скъпи ( както казваше рекламното послание) всъщност е правила редица нарушения, кредитирайки фалшиви фирми в кръга на банкера Цветан Василев. Не стига това, но и общата им кредитна експозиция надхвърля пъти ограничението, поставено в Закона за кредитните институции. Смущаващо. За много хора изника дори въпросът дали не са застрашени личните им вложения, безспорно ползвани за кредитирането на подобни дружества и какво ще се случи с тях, когато/ако КТБ бъде санкционирана за извършените нарушения.

В такъв случай нормално и очаквано е желанието на гражданите да изтеглят спестяванията си. Ответната реакция обаче буди още повече съмнение за коректността на институцията към клиентите си. Примерът е от Варна отпреди няколко дни. Офисът на КТБ затваря под измислени претексти, когато пред вратите й се редят 25-30 притеснени граждани.

Но да, наистина са ви скъпи са клиентите!!! То се вижда. При това, колкото няколко кредита. Но за да успокои и разсее съмненията, банката не прави никакви постъпки. Не съм чула нито устно, нито съм видяла някъде писмено (в сайта им например) изявление.

Скандалът около КТБ непременно ще се отрази на цялата банкова система. Като първо КТБ определено ще загуби част от клиентите си и то по своя собствена вина. Случаят е показателен и напомня, че макар с най-висок индекс в цяла Европа банките ни са зависими от хората и крепят системите си, благодарение на изграденото взаимно доверие и уважение. Породи ли се съмнение в коректността наедната страна, цялата система е застрашена от срутване.

Google+ Comments

Related Post