Характери

Защо е важно да четем книги от различни жанрове

Posted On
Posted By Character

“Аз обичам криминални романи! Чета само книги на Агата Кристи!”. Позната ли ви е подобна реплика? А чували ли сте някой да каже: “Толкин е №1, откакто прочетох “Властелинът”, само фентъзита си купувам…”

BannedBooks_ShelfКогато някой ми сподели нещо подобно, винаги един и същи въпрос изниква в съзнанието ми: Защо?  Има толкова голямо разнообразие от жанрове, автори и книги, че недоумявам защо на някого му е нужно да се ограничава само в една насока. Тук не говоря за предпочитания – и аз бих прочела цялата библиография на Харпър Ли, но уви до момента тя е написала само известния й Присмехулник. Това означава ли, че трябва да се огранича само с четенето на тази книга? Не, разбира се…

Да разнообразяваме в читателските си навици и да се запознаваме с различни жанрове е много по-обогатяващо, отколкото да се ограничаваме само в една насока. Когато влезете в книжарница, само един рафт ли гледате, или оглеждате всички изложени книги? Аз правя второто и често си купувам книги, каквито не съм чела до сега. Просто ми е любопитно да се запозная с нов за мен вид творчество. Забелязала съм например, че фентъзитата и фантастиката са ми много увлекателни и определено въображението ми се активира, когато ги чета. Същевременно някои любовни и по-женски романи ме разчустват и събуждат емоционалната страна у мен. Пътеписите, от своя страна, въпреки че са по-описателни и монотонни, ми дават възможност да се докосна до непознати култура и да “посетя” нови места без дори да напускам дома си. Има някои исторически романи, които също са ми били страшно увлекателни и историята с реални лица и събития е преплетена по такъв зашеметяващ начин, че в даден момент се питаш: Така ли е станало наистина?

Да четеш разнообразни неща е обогатяващо и полезно. Надявам се, че успях да ви убедя в това твърдение. Ако не съм, пробвайте, за да се убедите сами.

Google+ Comments

Related Post