Характери

Какаото – храната на боговете

Posted On
Posted By Character

Знаете ли, че древните ацтеки наричала какаото “храна на боговете”? Те и маите били първите, които култивирали това растение, след като открили ненадминатите му качества и дори го смятали за свещено. Консумирали го в суров вид, приготвяли с него различни напитки и дори го използвали за разменна монета.

В днешно време най-познато ни е онова сладко изкушение наречено шоколад, в чийто състав присъства тази тайна съставка! Всички го обичаме, нали?

cacao beansЗнаете ли обаче, че какаовите зърна могат да се консумират и сурови? При това е по-полезно, ако ги приемаме под такава форма, вместо изпечени или минали през друга термична обработка, защото тогава губят част от полезните си свойства.

Суровите какаови зърна действат буквално като енергийна бомба! Спокойно можете да заместите дневната си доза кафе с няколко от тях. А нали знаете и как ви се приповдига настроените, когато хапнете парченце шоколад? Това се дължи на какаото и захарта в състава им. Нещо подобно се получава и когато хапнете какаови зърна с тази разлика, че те не са сладки, а имат леко нагарчащ вкус. Хубаво е първо да ги задържите за няколко секунди в устата си преди да ги схрускате. Какаови зърна обаче са по-ниско калорични и със сигурност имат по-малко съдържание на захар в сравнение с шоколада (било то и екстра тъмен шоколад). Действат засищащо и дори да хапнете само 3-4 от тях и след това няма да имате апетит за допълнително. Дори може да ви помогнат в борбата с излишните килограми!

И ако казаното до тук не ви стига, нека споделя следното. Суровите какаови зърна са много мощен детоксикатор. Съдържат повече антиоксиданти в сравнение със зеления чай, боровинките, виното или друга позната ни храна с подобен ефект. Похапването им значително увеличава нивото на серотонин – хормона на щастието. Освен това тази “храна на боговете” е богата на много витамини, сред които такива от група B, C и E. Сред минералите, които преобладават в състава му са, калций, магнезий, мед, калий и други.

Е, убедих ли ви да опитате нещо ново, когато пак ви налегне глад в следобедните часове?

Google+ Comments

Related Post