Характери

Според Светослав Кантарджиев държавата превишава правата си с културните ценности

Posted On
Posted By Character

С проектозакона за нов Наказателен кодекс, в частта за културните ценности, Държавата превишава правата си, смята колекционерът и основател на Фондация Мизия – Светослав Кантарджиев.

33Според готвените промени всеки, който притежава предмети на възраст над 50 години, ще бъде задължен да ги регистрира, в противен случай го грози затвор до 6 години, глоба до 10 000лв. и конфискация. На мен това ми се вижда пълна лудост. Законът не дава ясна дефиниция на това какво е културна ценност, което означава, че абсолютно всеки предмет на възраст над посочената трябва да бъде регистриран – дори един стар гардероб, книга, каквото и да е. Съгласен съм, че  Държавата превишава правата си в случая, принуждавайки всички граждани да декларират и регистрират наследствени вещи, с по-висока сантиментална, отколкото културна стойност. Много вероятно е голяма част от тези хора да предпочетат да унищожат старинните си предмети, вместо да се занимават с регистрацията им, което би било тъжно. Наказанията, предвидени в новия НК за нерегистрирана културна ценност също са огромни и заплашват хиляди хора – както колекционери, така и собственици по наследство. В някои от коментарите, които четох, се шегуваха, че трябва да регистрираме бабите и родителите си ако са над 70 години, като „жива културна ценност“.

Колекционери, нумизмати, антиквари и други се обединиха твърдо против готвените промени в НК за културните ценности. Те изискват по-ясна и адектватна дефиниция на понятието „културни ценности“, както и по-ясен режим на опазване на съответните ценности от държавата. Дано това безумие бъде спряно навреме.

Google+ Comments

Related Post