Uncategorized

Забрани за жените от Саудитска арабия

Posted On
Posted By Character

В наши дни темата за свободата се засяга често. Свободата на словото, свободата на личността. Говори се за това, че в 21 век човечеството живее, в невиждана до сега – свобода. Така ли е наистина?

Все още съществуват много места по света, в които забраните са повече отколкото някога сте си представяли.

Безспорен пример е Саудитска Арабия. Жените там водят, меко казано, ограничен начин на живот. Нямат право и на крачка без съпруга си. На улицата или където и да е, те излизат само в компанията му, ако са омъжени, или с член от семейството, ако не са (баща или брат).

Ако искат да учат в университет, да излязат извън пределите на страната си, или да си направят операция, те са длъжни да получат съгласието на мъжа си. От юни 2018, имат право да вземат шофьорска книжка, но отново, ако имат позволение.

Облеклото

Дрес кодът е ясен. Дълга плътна мантия, която покрива цялото тяло и не го очертава. В някои райони е позволено да се виждат само очите на жените. Жертва на изнасилване може да бъде призната за виновна, ако облеклото ѝ е предизвикателно.

Висшето образование – позволено, но безсмислено.

Огромен процент от жените, които имат висше образования, никога не започват работа. Дори това да се случи заплатите им са много по-ниски от на мъжете. Ако работните им задължения пречат на пълноценното отглеждане на децата, както и вършенето на домакинската работа, се счита, че са непристойни.

Могат ли да спортуват?

Чак през 2012 година Саудитска Арабия позволи на жените да се явяват на състезания. Обществото смята че, спортната кариера на жена е непрестижна и я отхвърля.

Най-странното от всичко е, че докато светът се шокира от тези строги норми, жителките на Саудитска Арабия споделят, че не могат да си представят да съществуват по друг начин. Представяш ли си да си на тяхно място?

Google+ Comments

Related Post