Характери

Типично мъжко и типично женско

Posted On
Posted By Character

Стереотипи, предразсъдъци, първи впечатления, втълпени мнения, внушения… Както искате го наричайте, но за мен всички тези неща се изчерпват с етикета “типично мъжко” и “типично женско”. В която и сфера на живота да погледнем, винаги може да открием следите на тези определения.

man and woman faces vector profilesСветът на информационните технологии, на инженерството, физиката, математиката, мениджмънта… когато става дума за всявани авторитет и страх… когато е необходима физическа сила – тогава е необходима мъжка ръка. Дали е така наистина? Нима никоя жена не може да бъде добър мениджър? Разбира се, че може и имаме такива примери. Нима няма жени откривателки, инженери или програмисти. Има, макар и да са по-малко.

А кое е типично женското ли? Ами, по-малко сфери като чели са определяни като такива. В света на модата имаме не един и двама известни дизайнери от мъжки пол. Най-добрите готвачи на света също са мъже. Жените като че ли “окупираха” по-ниско квалифицирани сфери като шивашката и административната.

Не съм сигурна дали това вечно съревнование между половете е по-скоро полезно или вредно. Днешната жена иска да има всичко и има повече възможности да го постигне в сравнение от предшественичките й. Днешната жена се бори да е наравно с мъжете и виждаме, че успява в конкретни ситуации.

Мечтая си за деня, в който ще можем да кажем, че вече не съществуват етикети като “типично мъжко” и “типично женско”. Не знам обаче дали такъв ден ще настъпи скоро.

Google+ Comments

Related Post