Uncategorized

Могат ли възрастните да се променят?

Posted On
Posted By Character

Трудно можем да си представим, че човек, който е вече завършен индивид  може да се промени коренно. Обикновено тези случаи се наблюдават при хора, на които им се е случило някакво сериозно травмиращо събитие, които по един или друг начин е накарало тези хора да преосмислят своето собствено съществуване и коренно променят живота и поведението си. Трудно е човек да си го представи, но се случва. Но дали е възможно това наистина да се случи ако човек сам пожелае това да стане? Без да има външни причини за това събитие? Само защото човек се наблюдава и се старае вътрешно да се промени, осъзнавайки своите силни и слаби страни, стараейки се да стане човекът, който иска да бъде.

Това е висша форма на самосъзнание и самопознание, което трудно се постига. Наистина нивото на интелигентност, за да се постигне това, трябва да бъде изключително висока. И защото хората сме устроени да си се харесваме, означава, че нивото на емоционална интелигентност също трябва да е много висока. Защото не е важно само да осъзнаваме какви сме ние и това да ни носи самочувствие или различни видове комплекси. Важно е да можем да разбираме как нашите решения и действия влияят и се отразяват на околните. Как те самите се чувстват от нашите действия и защо. Къде сме сбъркали или не спрямо тях и дали искаме да се променим, така че да угаждаме на всички или да се водим от наша собствена ценностна система.

Със сигурност балансът за това е много труден. В едни такива ситуации рискуваме да изпаднем в момент, в който се стараем да угодим на прищевките на всички хора, които ни заобикалят и по този начин да загубим себе си в пътя си към старанието ни да се самоусъвършенстваме.

За това бъдете много внимателни в пътя си. И не забравяйте, че колкото и да е хубаво да се съобразявате с хората, вие сте най-важната личност за себе си.

Google+ Comments

Related Post