Характери

Силата да бъдеш учител

Posted On
Posted By Character

В днешно време е изключително трудно да се упражнява тази професия. Навремето, още преди България да бъде освободена от турско робство, на “даскалите” се е гледало като на хора, които държат в ръцете си цялото бъдеще на държавата. И ако се замислите, това е наистина така. На практика, учителите са били тези, които събуждали интереса на подрастващите към науки като история, география, математика и прочие. Учителите би трябвало да намерят правилния начин да поднесат тази информация, така че да заинтригуват колкото се може повече деца.

Днес нещата стоят много по-различен начин… Учителите, голяма част от тях, за съжаление, не успяват да задържат вниманието на учениците. Системата може би е остаряла, а може би и самия метод на преподаване е остарял. На едно дете, което има достъп до какви ли не визуални начини за придобиване на знания и информация, е много трудно да седи в един учебен час и да внимава по всички възможни предмети, като просто слуша един преподавател как говори нещо супер далечно от тях. Информацията трябва да бъде поднесена визуално, цветно и ангажиращо, на съвременно ниво.

Освен това, днешните деца, възпитани от родители, които си мислят, че всичко на този свят им е позволено, се държат арогантно и не признават почти никакви авторитети. Това допълнително усложнява работата на учителя. А да не говорим, че в днешно време учители стават единствено тези, които не са успели да влязат някъде другаде. И то с изключително ниски оценки. После ние се надяваме тези хора да предадат на децата ни някакви знания. Това на практика няма как да стане, при положение, че те самите не ги притежават тези знания.

И ако се върнем в началото на това разсъждение – да преподавателите държат в ръцете си нашето бъдеще. А когато то е оперирано от към знания и умения, то следва да направим заключението, че бъдещето ни е доста ограничено. Твърде тъжна прогноза, която да не се случи обаче трябва да вземем сериозни мерки.

Google+ Comments

Related Post