Характери

Изпробвайте нови рецепти, за да готвите с желание

Posted On
Posted By Character

Имам си теория относно готвенето. Тя е, че поред него хората се делят основно на 4 вида. Такива, които…

  • могат да готвят и го правят
  • не могат да готвят, но се опитват и експериментират
  • могат да готвят, но не го правят
  • не могат да готвят и не искат да се научат.

Sweetgreen_Guacamole_GreensА всъщност всеки човек започва да изгражда кулинарната си култура от нулата. Опитът се трупа с времето, както и знанията. Може би сте имали майка, която ежедневно е приготвяла вкусотии у дома и сте попивали рецепти от нея. А може би тя не ви е допускала до кухнята, за да не й се пречката? Много студенти пък правят първите си стъпки в сферата на кулинарията, когато заживеят по-самостоятелно в общежитие или кавртира и са принудени сами да си приготвят храна. А на някои хора никога не им се е налагало сами да си готвят, защото винаги е имало кой да го прави вместо тях.

Моята теория е, че за да усъвършенствате кулинарните си умения, са необходими следните 2 неща. Първо, да те притисни неволята, и второ, да имаш поне мъничко желание да се научиш.

Всеки започва да трупа кулинарен опит с елементарни рецепти като пържени и варени яйца, супи, сандвичи, картофи на фурна или пържени и т.н. Ключът към поддържането на ентусиазъм в кухнята (както и с всичко друго в живота) е разнообразието. Най-напред е желанието да експериментираш и да предизвикаш себе си. След това е желанието да продължиш с нови и по-сложни рецепти, които да приготвиш. Разнообразявайте, за да видите колко голямо е задоволството, когато приготвите нова вкусотия и тя се изяде бързо-бързо.

Чудите ли се за какви рецепти става въпрос?

Ами, може да е и нещо по-бързо като сос гуакамоле или песто. Може да изпечете риба на фурна по нова технология. Да пробвате крем супа с различни съставки (царевица, грах…). Може да забъркате и непознат ви до сега сладкиш като орехов или ябълков пай. Или да сервирате салата с рукола, спанак, кедрови ядки и какво ли още не. Ако сте привърженици на месната кухня, експериментирайте и с нещо в този дух.

Най-важното е да пробвате нови неща поне от време на време. Когато усъвършенствате една рецепта, преминете към следващата. Гарантирам, че така готвенето ще ви стана значително по-приятно занимание 😉

Google+ Comments

Related Post