Характери

Как да си освободим допълнително свободно време

Posted On
Posted By Character

Свободното време е най-ограниченото ни време. Ако направите кратка равносметка, ще видите горе долу следните резултати. За работа отделяме около 10 часа на ден – 1 час пътуване в двете посоки, 1 час почивки и 8 часа заетост.

В делничните дни спим средно по 7 часа. Сутрин ни трябва около половин час да се приведем в приличен вид. Вечер, когато сме у дома, ни е нужен поне още половин час да се освежим, около половин час да си приготвим нещо за хапване и още толкова, за да го изядем… Ако практикуваме някаква физическа активност, ето ви поредни 2 часа, които са запълнени.

Free-timeКолко остават?

Равносметката показва, че след всички изброени дейности едва ли разполагате с повече от 3 свободни часа. Понякога ги използвате, за да поспите малко повече. Някои от съвременните младежи инвестират това време в учене и четене, други – в излизания и срещи. Всъщност всеки от нас лесно ще намери начин да оползотвори свободното си врем с нещо полезно или приятно – в това няма съмнение. Въпросът е как да си осигурим повече свободни минути в забързаното ежедневие?

Аз прилагам следните стратегии:

1. Изкуството на аламинутите – това е умението да приготвяте онези ястия, които не са полуфабрикати, но хем си ги готвите у дома, хем не ви отнемат повече от 10-15 минути. Такива са крем супата, салатите, пилешките пържолки на тиган, бъркани яйца и т.н.

2. Мобилизация – когато се върнете у дома след дългия работен ден, не се отпускайте веднага. Освежете се в банята, пригответе вечеря… свършете си домакинските задължения и след това се настанете пред телевизора или се изпънете на дивана. Ако тръгнете да си почивате непосредствено след като сте се прибрали, ще изгубите много време, докато се наканите да станете после.

3. Разпределение на задачите – когато знаете колко е дълъг списъкът ви със задължения и какво съдържа, е по-лесно да разпределите времето си така, че да изпълните всичко. А може и да преотстъпите някоя задача на друг човек 😉

Google+ Comments

Related Post