Характери

Има ли незаменими хора?

Posted On
Posted By Character

Да, има незаменими хора. Това е моята лична теза, към която се придържам и защитавам. Въпросът е, че за да станем незаменими се изисква време, постоянство и усилия.

Ако говорим в личен план, това са най-близките ви и любими хора, които не можете да замените с никого на този свят – родителите ви, децата, братята или сестрите ви и т.н. Обичате ги и те също ви обичат, това е естественият ход на нещата. А стане ли дума за любов между двама души, сещам се за филма “Послепис: обичам те”, който по много красив начин ни показва, че истинската любов е на практика (почти) незаменима.

Сега да обърнем поглед към професионалната сфера, където да станеш незаменим е значително по-трудно и отнема много повече време. Ще ви издам стъпките една по една, така както ги виждам аз. Чрез тях дори обикновен служител може да се издигне до ниво незаменяемост, висша степен.

thy-doan-aiga-design-quote-chanel1) Изисква се малко късмет – първо, за да попаднеш на правилното място, където да се изискват точно уменията, които ти владееш;

2) Трудолюбие, прецизност и отговорност – това са най-важните лични качества, защото колкото по-добре се справяш, толкова повече отговорности ще ти възлагат, а с колкото повече задачи можеш да се справиш, толкова по-добър ставаш в сравнение с останалите. Разбира се, за да се получи всичко това, се налага да поемаш известна самоинициатива, старание и желание за работа. Това е правилният начин да изпъкнеш сред останалите;

3) Ъпгрейдвай се постоянно – тук не става дума само за придобиване на нови знания, умения и квалификации; постоянното ъпрейгдване означава нови запознанства, опознаваме на работната среда, трупане на информация относно клиентите, спецификата на пазара и всичко, с което е обвързана дейността на фирмата, в която работите. Не изключвам като опция например, ако сте заети в сферата на ВиК търговията, да изкарате второ висше в специалност “Напоителни системи и канализация” само и само да блеснете сред колегите си.

4) Не бъдете: проблемни личности, скандалджии, не изпадайте в конфузни ситуации, в немилост от колегите или в неизгодни ситуации спрямо клиентите и контрагентите ви. Ако трябва, стискайте си езика зад зъбите, но не казвайте неща, аз които ще съжалявате в последствие.

Накрая ще ви дам един импровизиран пример. Представете си, че 20 години работите като търговски представител на дадена фирма и сте се издигнали до нивото на Търговски директор. Вие не само че сте си изградили съответното име в компанията, знаете процеса на работа до съвършенство, но познавате също така всеки един от хората, с които работите, като 5-те си пръста. Знаете как да подходите индивидуално, как да ги спечелите и как да водите успешни преговори с тях. Тези хора също са изградили някаква лоялност към вас, както и вие към тях. Вече сте се превърнал в незаменим служител с уникални качества, защото познавате работната среда до последния детайл. Станали сте най-добрият и като такъв сте се превърнали в незаменим кадър.

Google+ Comments

Related Post