Характери

Четете ли басни?

Posted On
Posted By Character

Спомняте ли си, че в училище по едно време учехме басни? Това бяха едни сравнително кратки текстчета, в които се разказваше поучителна история. Даже поуката си беше написана непосредствено след текста. Героите в повече случаи бяха животни, на които са преписани човешки качества. Винаги си личеше кой или какво точно се изопачава с конкретния текст.

the-fox-and-the-raisins-illustration-from-caxton-s-aesop-s-fables-1484Учехме двамата най-известни автори на басни – Езоп и Лафонтен. Ако обаче сега ви попитам какво знаете за тях, ще можете ли да ми кажете нещо повече от това, че пишат басни? Нека аз го направя место вас…

Езоп се смята за най-великият древен баснописец. Дори Аристотел го споменава в книгите си, като казва, че е роден 620 г. пр. н. е. в Тракия, някъде до Черно море. Съществуват дори теории, че това е градът, станал известен в последствие като Месeмбрия, а днес познат като Несебър. В крайна сметка обаче острият език на Езоп му докарва гибел, защото е говорил против боговете и в следствие на това е убит. Басните му обаче продължават да се предават от уста на уста, биват записвани и така са стигнали до нас.

Жан дьо Лафонтен според мен е следващият най-известен баснописец след Езоп, макар двамата да ги делят много столетия. Лафонтен живее през XVII век във Франция и се посвещава на литература едва на 37 години, отделя й обаче повече от 20 години от живота си. Първоначално насочва таланта си към преразказване и осъвременяване на класически басни. Тук, разбира се, попадат такива на Езоп, но също и на Федър, който пък е най-известният римски баснописец. В последствие Лафонтен пише и авторски произведения.

Между другото знаете ли кои известни личности също са писали басни, макар да не са известни с това? Тук попадат имената на Леонардо да Винчи, Джордж Оруел, Готхолд Ефраим Лесинг, иранския поет и философ Руми, както и българите Петко Славейков, Радой Ралин, Стоян Михайловски.

Google+ Comments

Related Post