Uncategorized

Васил – или как превзехме и Испания

Posted On
Posted By Character

Първите месеци от годината винаги са свързани с вълнения около големи филмови награди. Заедно с тях се провеждат още международни конкурси с по-малка тежест или известност, но пък тласкащи към популярност добрите продукции. Аз ще ви дам пример за един такъв филм, който е испански, но е със силно българско участие.

„Васил“ – това е името на лентата, чието дело е на режисьорката Авелина Прат. В него участва българинът Иван Бърнев. Той заедно с испанския си колега актьор е номиниран за едни от най-престижните награди в Испания. Ревютата на критиците са положителни и това е заявка за голям успех.

Филмът с българско участие разказва за испанец с труден характер, който се запознава с бездомен българин и му предлага да живее в дома му. Оказва се, че сънародникът ни е много умен и забавен, отличник на шах, което се оказва и свързващото между двете личности. В историята за Васил има комедия, но и разкрива какво чудо е животът и как може да те изненада.

Интересен факт е, че историята е вдъхновена от реални събития – случка на режисьорката и баща ѝ, който приютява българин. Иван Бърнев не е прототип на онзи човек, но филмовата му личност е изградена на база вдъхновение от него.

Очакват се скоро прожекции и по българските кина и нямам търпение да гледам този филм. Ще се радвам в повече продукции българите да са представени като ценни личности, които имат качества и постигат цели, дори и в чужбина. Защото ние сме навсякъде, а това е много тъжен факт. Дано „Васил“ да е мотиватор за много други наши сънародници в чужбина и да е пример за силата ни пред чужденците.

Google+ Comments

Related Post