Uncategorized

Усмивката има ли сила?

Posted On
Posted By Character

Предполагам всички сте чували за силата на усмивката. Тя може да привнесе настроение, да добави още хубост на лицето на човек и да зарази с позитивизъм. Но вярвате ли, че именно усмивката може да повлияе на тялото ни и да го освободи от болните клетки? Може би е малко фантастично и напълно невярно, но прочетох и за подобен случай на писател.

В една от книгите си Норбеков разказва много интересна история. Той е научил за монаси, които всяка година през определен период лекуват няколко болни човека. Затова той заедно с оператор и режисьор отива при монасите, за да научи, запише и покаже на света техните невероятни техники за здраве. Там обаче го очаква голяма изненада и цялата тази подготовка губи смисъла си.

Всъщност монасите не предприемали никакво лечение, а карали болните да се усмихват и да извършват ежедневни дейности. Така задачата на Норбеков била да носи вода от кладенец. Не че в манастира нямало помпа и чешма, но той трябвало всеки ден да извървява няколко километра и да носи менците с вода. Но ако се върне намръщен или не се е усмихвал достатъчно, го изпращали пак.

Извършвайки тези задължения всеки ден, те стават рутина, навик. Да си изправен, да се усмихваш и да забравиш егото си – то само ще ти тежи заедно с тежките делви вода. Всъщност след 40 дни престой писателят постига вътрешният мир, за който е мечтал, а спасение получават и операторът, и режисьорът.

Изводът е, че трябва с осанка и усмивка да вървим напред, да бъдем щастливи, лицата ни да изглеждат добре, но не за собствено задоволство. По този начин ще даваме кураж на останалите и те да забравят и да се усмихнат. Затова да, усмивката може да лекува – най-вече духа ни.

Google+ Comments

Related Post