Характери

Скандалите ще се окажат полезни

Posted On
Posted By Character

Сложно нещо са отношенията между мъжа и жената. Психолози, социолози и всякакви други специалисти правят всевъзможни проучвания, опити и експерименти, за да достигнат до полезни изводи, които биха могли да подобрят качеството на комуникацията и съжителството между двата пола.

Е, едно от последните такива изследвания категорично сочи, че за партньорите в една връзка е полезно веднъж седмично да се карат. Разбира се, не по-често, защото това би могло да доведе до сериозни трусове и разпад на семейството.

skandaliПочти половината от анкетираните участници в експеримента свидетелстват за това, че кавгите им помагат да общуват по-добре помежду си, свалят стреса натрупан в службата и действат изключително благоприятно на атмосферата в дома – за разлика от модела на общуване, в който в самоцелното запазване на добрия тон се стига до едно задържане на емоциите и чувствата вътре в партньорите.

И в тази връзка могат да се приведат статистически данни за броя на разводите в страни, които имат различен модел на отношенията в семейството. Примерно в Италия, където шумното уреждане на отношенията в семейството е едва ли не национален спорт, от 1000 семейства до развод стигат 180, за разлика от други по-консервативни в това отношение държави, където цифрата надвишава 200.

Психолозите по принцип сдържането на чувствата и емоциите като неполезно за човешката психика, но смятат, че още по-фатално се отразява то на представителите на силния пол. И в тази посока също има безспорни и категорични резултати от социологически сондажи – мъжете, които предпочитат да замълчат пред очевиден проблем, а не да изкажат своята гледна точка при възникнали спорове, много по-често имат сърдечносъдови проблеми.

Така че – не сдържайте емоциите си, говорете, коментирайте, карайте се, ако се налага, с половинката си, изяснявайте се. Само трябва да запомните – полезната доза е веднъж седмично. Иначе може да се превърне в отрова.

 

Google+ Comments

Related Post