Характери

Не си ти, когато не си се наспал

Posted On
Posted By Character

На един приятел преди време му се роди бебе, което се оказа доста ревливо детенце, та не оставяше по много време за сън на родителите си. Когато веднъж се видяхме с приятеля ми, от него чух думи, които някак си се запечатаха в съзнанието ми. Той каза следното: най-голямото наказание за един човек е да не може да се наспи. Не знам защо тези това изречение ми направи толкова голямо впечатление, но доста често размишлявам над него и установявам колко е вярно.

clipsnow20Когато не си се наспал както трябва, не само че се чувстваш отпаднал и без енергия, но се сблъскваш и с други негативни последици. На работа си по-непълноценен, защото непрестанно ти се спи, мечтаеш си за леглото у дома и не можеш да се съсредоточиш пълноценно. Броиш минутите до края на деня, а те текат сякаш твърде бавно и мъчително. Задачите ти за деня остават неотметнати и изоставаш във всичко. Освен това по-лесно се изнервяш, защото нервите ти така или иначе са опънати до предел. Държиш се дръпнато, не отговаряш на шегите на колегите си, връзваш се за щяло и нещяло и при най-лекия коментар си готов едва ли не да изригнеш.

Да не споменавам и здравословните последици от липсата на достатъчно сън. Започваш да страдаш от перманентно главоболие, бориш се с тежеста на клепачите си, които падат пред очите ти. Метаболизмът ти се забавя, имунитетът ти спада, проявяваш склонност към напълняване и т.н. Кафето, шоколадът и енергийните напитки помагат до един момент, след което просто спират да ти действат.

Въпросът е какво да правим, когато изпаднем в ситуация на перманентно недоспиване?

Отговорът е само един и той вероятно няма да се хареса на мнозина от вас. Просто трябва да се наспивате и да поддържате жизнения си тонус! Възрастен човек се нуждае поне от 6 часа пълноценен сън на денонощие и колкото и кафета да пиете, те не могат да го заместят. Жизненият тонус пък се поддържа, като спортувате и ядете повече храни, богати на витамини и минерали. Тези два фактора обаче трябва да се комбинират, за да дадат резултат. Не става само с едното или само с другото, ключът е в равновесието.

Каквато и да е причината да не можете да се наспите или да се будите често, открийте я и вземете превантивни мерки.

Сънят не е нещо, от което да се лишите и да няма последици.

Google+ Comments

Related Post