Uncategorized

Какво знаем за съня?

Posted On
Posted By Character

Сънищата са една необхватна и мистична тема, по която има противоречиви теории от векове. Въпреки факта, че науката все още има много какво да открие около тази завладяваща нова вселена за нас, ми се иска да споделя с вас някои любопитни факти за съня. Надявам се, че ще ви послужат като допълнително знание и ще ви помогнат да разберете по-добре какво се случва, след като затворим клепачите си.

При сън съзнанието почива, но мозъкът работи
Дори в най-дълбоките етапи на съня, мозъчната дейност не спира. Както невробиологът Хосе Рамон Алонсо обяснява, по време на сън мозъкът ни „консолидира най-важните спомени и прави собствена поддръжка. Той елиминира токсичните вещества, генерирани докато сме били будни, и почиства, наред с други неща, бета-амилоида”. По този начин се предпазваме от редица заболявания.

Трябва да се отбележи, че нормалният сън продължава около осем часа. За да бъдем по-конкретни, от седем до девет в зависимост от възрастта, теглото, пола и други физически характеристики на човека. Той е разделен на две фази. Едната фаза е REM (бързо движение на очите), в която се генерира необичайна мозъчна активност, и ne-REM – състояние на по-дълбок сън, което преобладава през първата половина на нощта. Фазите, които включват ne-REM, консолидират спомените и ни помагат да придобием и усъвършенстваме двигателните си умения. REM сънят способства за преодоляване на отрицателни чувства, адекватно тълкуване на емоциите и решаване на други подобни проблеми.

Спомняме си само 5% от сънищата си
Ученият и специалист в областта на сънищата Алън Хобсън провежда множество изследвания по темата, и достига до извода, че до 95% от сънищата се забравят минути след събуждането. По-конкретно, пет минути след отварянето на очите половината от сънищата са изчезнали от ума ни. А след десет минути – остават само 5%.

Причината, поради която е толкова сложно да си спомним съдържанието на нашите сънища, е, защото обработваме информацията по много различен начин от тази от ежедневието. Това твърдение е доказано и чрез сканиране на мозъка.

Google+ Comments

Related Post