Uncategorized

Сънища и още нещо

Posted On
Posted By Character

Повлияна от магията на сънищата, реших да продължа темата. Все пак трябва да сме наясно какво се случва с телата и мозъка ни докато спим. Пък и малко интересна и любопитна информация никога няма да е излишна.

Прекарваме сънувайки около пет години
Ако обединим данните за текущата продължителност на живота и препоръката за почивка от около 8 часа на денонощие, то средният човек прекарва от 20 до 25 години в сън. Това се равнява на една трета от средното съществуване на Земята. Ако от времето за сън изчислим средното време, прекарано в сънища, то значи имаме около три до пет години от живота си. Трудно е да се изчисли с точност, тъй като продължителността им може да бъде от 5 до 20 минути.

Сънуваме и в черно и бяло
Интересното е, че сънищата ни могат да изглеждат като цветен 3D филм или част от черно-бялото кино. Често се отчита, че осем от десет сънища са в различни цветове, а останалите – в черно и бяло. А вие как сънувате, замисляли ли сте се? Разбира се, има малък процент от хора, които не помнят цвета и казват, че винаги сънуват в черно и бяло. За себе си съм забелязала, че когато затворя очи, се пренасям в феерия от цветове. Според определени проучвания, хората са склонни да сънуват в пастелни нюанси. Вие как мислите?

Проучванията от 1915 г. до края на 50-те години на същия век поддържат теорията, че повечето сънища са в черно и бяло. Интересно е, че тези резултати започват да се променят през 60-те години, а днес науката сочи, че само 4,4% от сънищата на хората под 25 години са в черно и бяло. Изследователите твърдят, че този феномен се дължи на появата и възхода на цветните медии.

Тревожността е най-често срещаната емоция по време на сън
В сънищата се отразяват преживяванията и звуците, които сме изпитали през деня. Любопитно е, че ние визуализираме сцени и лица. Това означава, че почти не си измисляме образи, а пресъздаваме лица, които, макар и по мимолетен начин, някога сме виждали.

Изследванията на Калвин Хол, които са проведени с над 50 000 души, показват, че можем да усетим любов, радост, тъга, тревожност и гняв по време на сън. Най-честата емоция обаче е тревожността. Проучването разкрива, че като цяло в сънищата ни отрицателните чувства като страх или гняв, преобладават над положителните.

Google+ Comments

Related Post