Характери

16-те типа характери според типологията на Майерс-Бригс

Posted On
Posted By Character

Има един тест за типът характер, към който приспадаш, който преди доста време нашумя и се наложи като любимият на всички подобен тест.

Длъжна съм да спомена, че в сферата на психолозите не подхождат с особено доверие към този тест и го считат по-скоро за комерсиален, отколкото за научен, но не е за подценяване факта, че хиляди хора от цял свят успяват да видят себе си в 16-те описани типа характер. Даже съществуват компании на Запад, които използват този тест като част от процеса си по интервюиране на нови служители.

16-те типа се делят на 4 големи групи – аналитици, дипломати, стражи и изследователи. Характера се определя по 4 скали – екстраверсия или интроверсия, сетивност или интуиция, мислене или чувстване, съждение или възприятие. Според това към коя страна на всяка отделна скала спада поведението ни, характерът ни попада в една от 16-те типа. Тази типология е базирана на ученията на Карл Юнг, а тестът за определяне на типа е под формата на въпросник.

Ще отнеме твърде много време и място да опиша всеки отделен тип в една публикация – по-добре е просто да си направите теста и да прочетете за своя. Придружен е с интересна информация, като професиите, които най-много подхождат на вашия тип характер, известни личности, които приспадат към него и поглед над начина, по който хората от вашия тип общуват с околните.

Ако ви интересува, потърсете „типологията на Майерс-Бригс“ и със сигурност ще намерите теста още на първа страница. Съществува даже български превод.

Вие към кой от 16-те типа приспадате?

Google+ Comments

Related Post