Характери

Психологически профил

Posted On
Posted By Character

Моя позната ми се обади по телефона оня ден – правили им в службата психологически профили. Да ги видят дали са пригодни за заеманата длъжност. И нали знае какви са интересите и заниманията ми, решила да сподели. Става въпрос за държавна институция – няма да я споменавам по име, да не стане проблем, имайки предвид как ще продължа.

profilПсихолози от някаква частна фирма или практика, не знам как е прието да се казва, ги препитали по някакъв въпросник, поразговорили се за това-онова от личния им живот, от взаимоотношенията им с колегите, написали на всеки един от служителите – а те не са никак малко – по характеристика от около страничка и половина и си тръгнали. Е, сега да ви казвам, че всички се оказали нормални и подходящи за заеманите места, няма смисъл. Пък и даже да не е така, какво може да се направи със служител, който от петнайсетина години работи на въпросната позиция и се справя отлично. На резултатите от работата му ли да вярваме, или на психологическия му профил.

Тук и за най-незапознатите с начините, по които се точат държавни и европейски пари от наши (в смисъл близки до ръководството фирми), е ясно, че просто е ставало въпрос не за реална нужда от подобна услуга, а за остра необходимост едни пари да бъдат дадени на някого и после поделени.

Използвам повода обаче да споделя личните си резерви към подобен тип тестове или по-скоро към надеждността на заключенията, които се правят от тях.

Истината е, а и практиката го е показала, че много често при подобни стресови ситуации – защото подобно препитване е силен стрес – нормалните хора се държат не съвсем като такива и дават отклонения от нормата. А социопатите, които по принцип имат изключително висок самоконтрол, изглеждат като изкарани от учебник за това добро поведение в обществото.

Така че, ако някой е решил да се прави на профайлър, ще е добре поне да не натоварва държавния бюджет.

 

Google+ Comments

Related Post