Характери

Екзорсизмът

Posted On
Posted By Character

exorcismЗапознатите с холивудските истории за прогонването на злото от обладаните могат да си помислят, че всичко това е само сюжет, плод на нечия фантазия, една история на ужасите за отминали времена. Истината обаче е, че това е една доста деликатна тема, по която Ватикана избягва да говори в подробности, както отбягва да споменава и факта, че и в момента в папския университет Athenaeum Pontificium Regina Apostolorum се провеждат такива курсове и се подготвят хора, които да се занимават с подобни практики.

Екзорсизмът  (гр. exorkizein, прокълнат) е заповед, която бог издава на Демона, за да напусне човек, животно, място или вещ. Той включва изясняването на пътя, по който бесът е попаднал в човека, уточняване на вида и името на изгония зъл дух, четене на молитви и поръсване със светена вода.

Да си представим тези древни занятия, не е никак трудно – редица филми доволно точно ги изобразяват. Макар че католическите свещеници и до днес смятат голяма част от тези ленти, включително и най-известната  “The Exorcist”, в която доста детайлно е показано изгонването на бесовете от младо момиче, за изключително спорни.

Габриел Аморт е най-известният екзорсист на Ватикана. Твърди се, че отецът е извършил повече от 50 000 прогонвания на бесове – като най-кратките сеанси са продължавали няколко минути, а най-дългият – няколко дни. Всеки ден към него се устремяват хиляди обсебени поклонници от цял свят. Аморт твърди, че и Хитлер, и Сталин са били обладани от Сатаната и че папа Пий XII неведнъж се е опитвал от разстояние да прогони злия дух, вселил се в немския диктатор, но без успех – по причина на географска отдалеченост.

Със сигурност тази информация звучи доста невероятно за повечето хора. Истина или не, факт е, че възможността злото да бъде прогонено чрез ритуал интригува фантазията на много творци и като резултат се появяват десетки книги и филми по темата. Пък и колко да е невероятно – ако човек вярва в съществуването на добра висша сила, каквато и да е тя, защо да не повярва, че е възможно тя да пребори демоните във всеки от нас – ако бъде призована от специалисти и по подходящия начин! 🙂

 

Google+ Comments

Related Post