Характери

Човек е това, в което живее

Posted On
Posted By Character

Той е автор на фантастични проекти за детски градини и фабрики, църкви, гари и кафенета, изложбени зали и музеи. И всичките му сгради се отличават оригиналност, екологичност и естественост. Австрийския архитект Фриденсрайх Хундертвасер, който бил абсолютно сигурен, че животът в еднакви, приличащи на кутийки къщи се отразява изключително зле на самочувствието на обитателите им. Идеалното жилище за него е уютно и безопасно, с много прозорци, по възможност с покрив, обрасъл с трева. Така, вкарвайки природата в проектите си, той смятал, че компенсира щетите, които човечеството й нанася ежеминутно.

Един от последните му проекти, в който, освен другите си принципи, въплътява и усещането си за необходимостта от хуманност, е Семейният център в немския град Есен. Временен дом за семействата на болни деца, които преминават курс на лечение в местната болница. Един от 14-те подобни центрове, носещи името на Роналд Макдоналд, пръснати из цяла Германия, където близките на децата могат да се почувстват като у дома си.

3379794953_9d7abc2607

Проектът на прочутия архитект е готов през 1999 г., а приказната къща израства в един от градските паркове през 2005 г. При строителството не е пострадало нито едно дърво, напротив – даже са засадени много.

Брадатият австрийски вълшебник взел предвид всичко – и атмосферата на интериора, и хармоничното единение с околната среда. По неговите думи семейният център трябвало да се превърне в оазис на човечността. Така се и получило.

Любимите на художника златни куполи блестят на слънцето, а направените от огромни цветни перли  колони пирамиди създават уют и се вписват в естествената красота на Груга парк. Всичките 17 стаи са напълно различни. Има огромна трапезария, зали за игри, библиотека, открити тераси и вътрешен двор с пеещи фонтани. Жизнеутвърждаващо, нали!? После кой казва, че не сме или по-скоро не се превръщаме в това, в което живеем? 🙂

Google+ Comments

Related Post