Характери

Управленчески похвати

Posted On
Posted By Character

Не мога да се сетя от устата на кой римски владетел е излязла крилатата фраза: Разделяй и владей, но така или иначе днес много мениджъри, управители и собственици на фирми я използват като модел на управление. И аз имам лични наблюдения, и наскоро моя позната ми обясни за начина, по който процедира нейният шеф, това беше и поводът да се сетя за тази римска сентенция, пък и да драсна днешните няколко реда.

pohvatiНакратко – във фирмата, в която работи приятелката ми, са всичко на всичко две служителки – тя и нейна колежка. Политиката на шефът им, който е и собственик на фирмата, е най-общо казано такъв – постоянно има сменя фаворитите си. Тоест толерира едната от двете и примачква с несправедливи критики другата. После историята се повтаря, само дето основните и единствени героини в нея си сменят ролите. Едва ли е нужно да ви казвам, че при тая постоянна ощетеност на едната или другата отношенията им няма как да са идеални, макар че и двете са с интелект над средния и много добре разбират какво целят тия постоянни тактики и маньоври. Така или иначе това създава едно постоянно напрежение, чувство на неудовлетвореност, една не особено здравословна конкуренция, която в крайна сметка се отразява на качеството на работата.

Та мисълта ми е за това, че тази сентенция може и да е била продуктивна за римските пълководци и завоеватели, но май хич не е читава при мениджирането на един, макар и малък, колектив. Мисля си, че в тоя случай много по подходяща е една друга крилата фраза, за чийто автор пак не мога да се сетя: Обединявай и направлявай!

 

Google+ Comments

Related Post