Характери

Как да спрем да мислим за работата вкъщи?

Posted On
Posted By Character

Често ли ви се случва, когато вече сте в домашния си халат и вечеряте или гледате любимия си сериал, да си спомните за нещо, което сте забравили да свършите на работата си, или пък за грешката, която сте допуснали вчера?

Е, при това положение отдихът не е радост и не носи удоволствие – нито за вас, нито за близките ви. И логично идва въпросът – как да спрем да мислим за служебните си проблеми вкъщи и да се научим да живеем с настоящия момент. Ето няколко съвета за това.

rabotaЗапочнете от възможно най-простото. Още в момента, в който усетите, че в главата ви се ражда мисълта за проблемите, отклонете се рязко от нея и се опитайте да мислите или да правите нещо друго, което ви навява положителни емоции. Примерно пуснете си любима музика, но не просто като фон, а си тананикайте и припявайте на изпълнителя. Ако сте на улицата, обърнете внимание на природата около вас, на хората, покрай които минавате.

Второто нещо, което може да направите, е да включите като помощници в бягството от служебните проблеми и близките си вкъщи. Помолете ги да ви прекъсват винаги когато подхванете тема за работа и да обръщат разговора в по-приятна посока.

На трето място – поставете си лимит, дори забрани за нещата, свързани с работата, които може да вършите вкъщи. Не отваряйте служебния сайт. Нито преглеждайте от дома си служебната електронна поща. Не говорете с колеги по работни проблеми – научете се да отклонявате подобни разговори с учтивото: Хайде да обсъдим това утре, в работно време.

И ако все пак настояват, ясно им дайте да разберат, че за вас семейството ви е важно и цените своята почивка. И се постарайте да проумеете факта, че без вас работата няма да се провали. Само така ще намерите баланса между служебните си задължения и личния си живот, който е залог за щастлив живот и добро самочувствие.

 

Google+ Comments

Related Post